درمان درد لگن در بارداری با ماساژ، پیاده روی، فیزیوتراپی، دوش آب گرم و ...

از بین روش­های موثر درمان درد لگن می­توان به گرفتن دوش آب گرم، پرهیز از پوشیدن کفش پاشنه بلند، انجام ورزش­های سبک، ماساژ پیش از تولد، ماساژ شکم و طب سوزنی اشاره کرد.

آیا درد شکم و لگن در دوران بارداری نگران کننده است؟ در دوران حاملگی لگن درد بسیار طبیعی است چون در این دوران رحم برای نگه داشتن جنین بزرگ می­شود و به اجزای لگن فشار مضاعفی وارد می­کند. اما در صورتی باید نگران شد که این درد شدید باشد. درد لگن در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و بزرگ شدن عضلات و رباط­های رحم شایع است.

اکثر زنان از درد لگن رنج می­برند. اما خوشبختانه برای تسکین فوری آن روش­های متعددی وجود دارد. با تغییر سبک  زندگی و انجام تکنیک­های آرام سازی میتوانید از شر این درد خلاص شوید. این تکنیک­های ساده ولی موثر، شما را از درد کشیدن رها می­کنند و می­توانید دوران بارداری خود را بدون درد و استرس سپری کنید.

بعضا وقتی در ناحیه لگن یا باسن خود احساس درد می­کنید، به سختی می­توان محل دقیق درد را پیدا کرد. درد لگن حتی ممکن است شبیه کمردرد باشد و بسیاری از زنان در دوران حاملگی دچار کمردرد می­شوند. بعلاوه الگوی درد در زنان متفاوت است، برخی دچار درد ناگهانی و شدید می­شوند و برخی دیگر درد مداوم و خفیف را تجربه می­کنند. ممکن است شما در دوران حاملگی خود در زمان­های مختلف ، ترکیبی از هر دو را تجربه کنید. پزشک شما سعی خواهد کرد مکان دقیق و علت درد را به درستی تشخیص دهد.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی درمان درد لگن در بارداری و یا برای رزرو نوبت در کلینیک طب فیزیکی توانبخشی پیشگام،دکترمحمدحسین سپهریان با شماره تلفن های 02166576991 - 02166914650 تماس حاصل فرمایید.

علل درد لگن در دوران بارداری

برای تشخیص درد استخوان لگن بعد از وضع حمل لازم است علل درد در دوران بارداری مشخص شود. در کل دوران بارداری هورمون­های بدن دستخوش تغییر می­شوند و همین امر موجب افزایش حالت ارتجاعی و انعطاف پذیری رباط­های استخوان لگن می­گردد. با این شیوه بدن برای تولد جنین خود را آماده می­کند. شل شدن مفاصل لگن و افزایش فشار روی آنها نیز باعث درد و التهاب می­شود. 

با رشد جنین و تغییرات بدن مادر ، عدم تعادل عضلات نیز شروع می­شود. وقتی شکم بزرگ می­شود قوس کمر مادر افزایش پیدا می­کند، لگن دچار انحراف جانبی می­شود و فشاری مضاعفی به بالای کمر وارد می­گردد. همه این موارد باعث اسپاسم عضلات، درد در ناحیه باسن یا کشاله ران، فشردگی عصب و درد سیاتیک می­شود.

یکی دیگر از علل رایج درد لگن در دوران بارداری افزایش فشار روی عضلات کف لگن می­باشد. وقتی استخوان لگن برای وضع حمل آماده می­شود، عضلات کف لگن نیز تغییر می­کنند. در اثر افزایش فشار داخل شکم، فشار روی عضلات کف لگن نیز افزایش پیدا می­کند. همین امر  باعث درد لگن، ایجاد فشار روی عضلات پایین شکم، درد واژن یا حتی بی اختیاری ادرار یا مدفوع می­شود.     

علل درد لگن بعد از وضع حمل

همه زنان بعد از زایمان طبیعی یا سزارین تا حدودی درد و ناراحتی را تجربه می­کنند، اما درد بعد از زایمان معمولا چقدر طول می کشد؟ و چه زمانی باید در مورد درد لگن بعد از زایمان نگران شد؟ پاسخ این پرسش­ها برای هر فردی متفاوت است. از شایع­ترین علل لگن درد بعد از زایمان می­توان به این موارد اشاره کرد:

  • پاره شدن پرینه: در کل به مادران گفته می­شود ترمیم پارگی ناحیه پرینه بعد از زایمان طبیعی یا اپیزیوتومی 6 هفته طول می­کشد. اما سرعت ترمیم و التیام پارگی در هر فردی متفاوت است و 6 هفته فقط یک پروتکل کلی است. طبیعتا بعد از زایمان این ناحیه حساس تر شده و انعطاف پذیری آن کاهش پیدا می­کند. هرچه پارگی بزرگتر و عمیق­تر باشد، برای اینکه بتوانید فعالیت­های روزمره تان را کاملا انجام دهید به زمان طولانی­تر و شاید درمان بیشتری نیاز خواهید داشت.
  • ضعف و عدم تعادل لگن: همانطور که قبلا اشاره شد، کشیدگی بیش از حد عضلات شکم و ناپایداری عضلات لگن باعث ایجاد درد و ناراحتی در مادر می­شود. این تغییرات بعد از زایمان سریعا یا به طور خودکار از بین نمی­روند. این تغییرات طی 9 ماه ایجاد شدند بنابراین برای برگشتن به حالت طبیعی قبل از بارداری، 9 ماه و حتی زمان بیشتری نیاز است.
  • آسیب عضلات کف لگن (در زایمان طبیعی) یا آسیب عضلات شکم (سزارین): آسیب این نواحی در حین زایمان باعث می­شود بلند کردن اجسام، خم شدن، حمل اجسام، حمام کردن و حتی حرکت برای مادر دشوار­تر شود. برای برگشتن به وضعیت طبیعی قبل از زایمان، انجام اقداماتی مثل ماساژ ناحیه بریدگی و تقویت عضلات آن قسمت لازم است.
  • جداشدن استخوان­های ناحیه شرمگاهی: این اتفاق در بارداری و زایمان امری طبیعی است چون باعث می­شود جنین بتواند از کانال زایمان عبور کند. ولی جدا شدن بیش از حد، باعث افزایش حرکت استخوان­ها و التهاب یا درد در ناحیه شرمگاهی می­شود.
  • افتادگی لگن: این عارضه زمانی رخ می­دهد که اختلالات عضلات کف لگن باعث شود ارگان­های داخلی بدن مثل مثانه، رحم یا رکتوم نتوانند کارایی خود را به درستی انجام دهند. افتادگی لگن باعث احساس سنگینی، درد یا تورم لگن یا واژن می­شود.

علائم

درد لگن در دوران بارداری شامل این موارد می­باشد:

  • دردی که روی استخوان شرمگاهی در جلو و مرکز، درست هم سطح با باسن­ها احساس می­شود.
  • درد در پایین کمر یک یا هر دو طرف
  • درد استخوان دنبالچه
  • درد در ناحیه پرینه
  • دردی که به ران­ها کشیده می­شود.
  • صدای تق تق کردن لگن
  • دردی که هنگام راه رفتن، باز کردن پاها، بالا رفتن از پله و غلطیدن در رختخواب بدتر می­شود.

درمان درد لگن در دوران بارداری

اگر باردار هستید و درد شدید لگن دارید، باید با درمان­ها و روش­های تسکین درد آشنایی پیدا کنید. در زیر چند روش درمان خانگی برای تسکین درد لگن در دوران بارداری ذکر شدند:

دوش آب گرم

 دوش آب گرم تاثیرات اعجاب آوری روی دردهای بدن دارد. برای تسکین درد لگن باید این روش طبیعی و موثر را مد نظر قرار داده و حداقل روزی دوبار حمام کنید. آب گرم به آرام سازی عضلاتی که در دوران بارداری کشیده شدند کمک می­کند. این روش درمانی به تسکین درد شما کمک کرده و باعث می­شود برای انجام فعالیت­های روزمره خود سرحال و با انرژی باشید.

پرهیز از پوشیدن کفش پاشنه بلند

پوشیدن کفش پاشنه بلند به پایین لگن و پاها فشار زیادی وارد می­کند. در صورتی که درد لگن دارید بهتر است از پوشیدن این کفش­ها اجتناب کنید.

پوزیشن مناسب خوابیدن

 پوزیشن مناسب خواب در دوران بارداری

قرار دادن یک بالش نرم بین کمر و پاها باعث کاهش درد می­شود. وقتی هنگام خوابیدن پوزیشن راحت ومناسب داشته باشید انحنا و قوس کمر در وضعیت مناسبی حفظ می­شود و در دوران بارداری از درد لگن جلوگیری می­کند.

انجام ورزش­های سبک

درد بافتها و عضلات معمولا به دلیل عدم تحرک رخ می­دهد. با بزرگ شدن رحم به عضلات لگن فشار وارد می­شود، بنابراین لازم است فشار از روی عضلات برداشته شود. با انجام ورزش­های سبک می توانید عضلات لگن خود را آرام کنید. ورزش­هایی مثل پیاده روی، تمرینات کششی و مدیتیشن باعث شل شدن عضلات و انعطاف پذیری بیشتر آنها می­شوند. بعلاوه ورزش باعث کاهش درد لگن و استرس شما می­شود. ورزش­های کگل و یا تقویت عضلات کف لگن برای تسکین لگن درد بارداری نیز مناسب می­باشند.

ماساژ پیش از تولد

انجام ماساژ به شدت به زنان باردار توصیه می­شود. اگر همیشه درد لگن دارید باید ماساژهای پیش از تولد را انجام دهید. این ماساژها باعث آرام سازی بدن و کاهش درد لگن می­شوند.

ماساژ شکم مایان

در این نوع ماساژ عضلات شکم و ناحیه لگن ماساژ داده می­شوند. این ماساژ باعث شل شدن عضلات کشیده و دردناک شکم و تسکین درد می­شود. این روش طبیعی تاثیر اعجاب آوری برای تسکین درد دارد.

پرهیز از حمل اجسام سنگین

بلند کردن اجسام سنگین به شکم و لگن فشار زیادی وارد می­کند. عضلات شکم و لگن را به شدت تحت تاثیر قرار می­دهد و باعث کشیدگی آنها می­شود. در دوران بارداری اصلا مجاز به بلند کردن اجسام سنگین نیستید. با رعایت این توصیه ساده دوران بارداری بدون دردی را سپری خواهید کرد.

استفاده از گارمنت محافظ لگن

چندین نوع لگن بند طبی وجود دارد که باعث کاهش درد لگن می­شوند. این لگن بندها باعث می­شوند که شکم، لگن و کمر در وضعیت مناسبی قرار گیرند و عضلات کشیده شده لگن آرام و شل شوند. این روش اعجاب اور را حتما امتحان کنید و با درد لگن خداحافظی کنید.

فیزیوتراپی و طب سوزنی

طب سوزنی و فیزیوتراپی دو روش سنتی درمان درد هستند. هر دو ناحیه درد را هدف قرار می­دهند. این دو روش درمانی  برای بسیاری از زنان باردار سودمند هستند. اگر در دوران بارداری دچار درد لگن هستید یکی از این دو روش را امتحان کرده و خیلی زود از شر این درد خلاص شوید.

فیزیوتراپی و طب سوزنی برای درمان لگن درد در بارداری

تکنیک­های آرام سازی

 تکنیک­های آرام سازی مثل یوگا و مدیتیشن تاثیر شگرفی روی درد بدن می­گذارند. در مورد درد لگن هم همین تاثیر را دارند. مدیتیشن و یوگا باعث افزایش گردش خون و کاهش درد می­شوند.

مسکن ها

در آخر، اگر دچار درد شدیدی هستید، می­توانید داروهای مسکن مثل استامینوفن و ایبوپروفن را امتحان کنید و فورا از درد خلاص شوید. اما قبل از مصرف هرگونه دارو در دوران بارداری لازم است با پزشک خود مشورت کنید.